onsdag 29. april 2009

VÅR i Praha


Vårens foreløpig vakreste eventyr var 4 dagers personalseminar i Praha med kollegiet fra lørdag til tirsdag. 90 lystige kollegaer fra St.Hallvard ankom metropolen tidlig lørdag morgen og ble møtt av SOLA som skinte på oss hele dagen; først på Praha-borgen og så på båttur på Vltava (Moldau). Etter en lang vinter, virket denne utsikten sterkere enn 5 om dagen eller Pilsner Urquell - om du vil. Det japanske kirsebærtreet til venstre bidro også til vårfornemmelse. Den første kvelden sto Opera på programmet for noen og Pantomime-teater for andre. Det var knyttet stor spenning til søndagen som var satt av til planleggingsdag. Et noe baktungt program lot seg imidlertid gjennomføre så lett som bare det. Det var faktisk litt moro! Det er rart hva omgivelsene gjør med en. Den - om enn - litt mørke konferansesalen hadde gode stoler, det var drops på bordene, kaffe, kaker og frukt i pausene. Prikken over i-en var dessuten at vi kunne avholde gruppediskusjonene i hagen, i SOLA. De ble fruktbare. Hotellet var bygget på 50-tallet som en kopi av et "pampehotell" i Moskva og selv om det så ut som en kjedelig mastodont fra utsiden, var det ikke noe å si på interiøret. Jeg lot meg fascinere av den gode plassen, de fantastiske lampene og glasset i dørene. Søndagskvelden var festkvelden for de fleste. Den som sa at gjennomsnittsalderen på lærerstanden er høy og videre sluttet at det ville bli en "treig tur", kan angre på at han ikke ble med. Noen skrålte og koste seg på U Fleku. Selv om mange var trøtte mandag morgen, var det program. Skolebesøk eller besøk på krystallfabrikk. Vi fikk et interessant innblikk i produksjonen. På St.Hallvard er verneombud og vernerunder mye brukte ord på denne tiden av året. Det var annerledes på krystallfabrikk i Tsjekkia. MEN det ble "hett" i krystallbutikken etter omvisningen og panikken spredte seg da det ble problemer med VISA-automaten, noe som i sin tur nok er grunnen til at gruppa ikke fikk overvekt på flyet hjem.
Mandag ettermiddag var fri og noen av oss dro tilbake til borgen og inn i St.Vitus-katedralen som du kan lese mer om her . En bedre middag i sola klarte vi heller ikke å motstå.
Et av turens mange høydepunkter var fellesmiddagen lørdag. I restaurant Provence vanket det nydelig mat og drikke til. Stemningen var høy og talerne var morsomme, som alltid. Takk, Gro Eli! For mange fortsatte festen ut i de små timer.
Tirsdag formiddag var til egne fornøyelser. Noen av oss besøkte Kafka-museet like ved Karlsbroa. Det var interessant. Jeg likte kombinasjonen av ikke altfor mye informasjon og det jeg vil kalle den fysiske utstillingen. De hadde forsøkt blant annet å gjenskape en "Slottet-følelse" og "labyrinten-som-man- ikke-kommer-ut-av-følelsen" til Josef K. i "Der Prozess". Absolutt verdt et besøk!
Etter mottoet; først kultur, så fornøyelse - dro vi videre på "instant shopping" - og det i kjøpesenteret Kotva - som tsjekkerne selv benytter seg av - eller Palladium, en mer vestlig variant. Her kunne du finne alt du ønsker deg, alt du ikke trenger og det samme som hjemme, til nesten samme pris som hjemme.
Før avreisen til flyplassen samlet vi oss om Wienerschnitzel, potetmos og Apfelstrudel i restaurant... , en diger "hall" der gymsal- og svømmehallstemmen kom til nytte.
Turens eneste - men likevel store - nedtur kom da det viste seg at vi hadde ti plasser for lite på kveldsflyet hjem. Det store spørsmålet er hvor feilen lå.
MEN som vi sier i Fredrikstad: "Det årnær sæ`" - og det gjorde det også denne tirsdagskvelden. Mot en anselig sum penger fikk de 10 uheldige fly via Frankfurt til Oslo og dermed fikk de også sove i sin egen seng denne natten. Da vi våknet i dag, kunne vi fastslå at naturen, med bjørka i spissen, i løpet av fire dager har eksplodert.
Borte bra, men hjemme best. Praha var en fest :-)
Takk til arrangørene.

3 kommentarer:

Kjersti sa...

Koselig å lese, Nina, nå fikk jeg en god grunn til å utsette å forberede timene i morgen litt til. Har dessuten hatt dårlig samvittighet for at jeg ikke har fulgt opp vernearbeidet bedre, men du minna meg på at det kanskje ikke er så farlig, om vi sammenligner oss med krystallfabrikken. I det hele tatt har vi det ikke så verst, og Praha-turen var bare helt topp.

Lill-Tove Rype sa...

Herlig innlegg, Nina. Jeg opplevde turen en gang til!

Liv Marie Sørjordet Schou sa...

Fint innlegg og god blogging:-)